––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Nume si prenume* : Mircea Pricăjan

Data si locul nasterii : 2 septembrie 1980, Oradea

Studii : Absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea Oradea – promoţia 2003, cu lucrarea de licenta, „Stephen King – Words are His Power.” (An Essay on Modern Horror and Its King);  Masterat in „Literatura romana in context universal„, unde a sustinut lucrarea, „Fantasticul literar (o paralela)”, accentuand asemanarile si deosebirile dintre fantasticul romanesc si cel american, exemplificand cu scriitorul Stephen King

Ocupatii : Scriitor, traducător

Debut : Romanul „În umbra deasă a realităţii„, 2 volume, Editura Universitatii din Oradea, 2002.

Edituri si Reviste din portofoliu :  Proza scurta, articole, interviuri si traduceri din limba engleză in diverse reviste literare romanesti : Familia, Vatra, Tribuna, Observator cultural, Luceafărul, etc. Proza scurta in reviste romanesti virtuale: Respiro, Lumi virtuale, SFera etc., dar si in cele din strainatate: Double Dare Press, Distant Worlds, Muse Apprentice Guild, SFFWorld, etc.

2003 – Prezent în antologia Taj Mahal Review, India

2003-2004 Redactor-sef al publicatiei virtuale Imagikon, revista ce aparea exclusiv in limba engleza si se axa pe promovarea literaturii româneşti

Din 2003,  redactor la revista de cultură, Familia

Traduceri SF&F** la editurile: Aquila ’93, Millennium Press, Tritonic, Nemira, RAO, Polirom, Humanitas, Curtea Veche

–––––––––––––––––––––––––––––––––

1.Romane memorabile citite recent:

Douglas Clegg – „The Hour Before Dark”. Nu e memorabil in sensul larg al cuvantului, insa mi-a ramas cu siguranta in minte dintre cele mai recente 15-20 de carti citite. Urmatorul pe lista ar fi Richard Laymon cu „Night in Lonesome October„.

2.Ati recomanda autorii romani de sf & f si urmatoarele lor romane :

L-as recomanda oricand pe Razvan Radulescu cu „Teodosie cel Mic„. Mi-a placut foarte mult si „Derapaj„-ul lui Ion Manolescu. In cheie fantastica poate fi citit si „Venea din timpul diez„, romanul lui Bogdan Suceava, o izbanda literara pe care o vor citi si nepotii, si stranepotii nostri. A, bine, si trilogia „Orbitor” a lui Mircea Cartarescu. Nu incapa vorba.

3.Sperati sa apara publicat in Romania intr-un viitor apropiat:

Traducerea seriei „Necroscope” a lui Brian Lumley. Încă mă mir că niciun editor nu l-a considerat interesant pe acest autor.

4.Reeditari sf & f pe care le considerati necesare:

N-am nici cea mai vaga idee. Un istoric al genului cu siguranta ar putea intocmi o lista exhaustiva si v-ar explica pe indelete si de ce anume toate acele titluri, pana la ultimul, e MUSAI sa vada din nou lumina tiparului. Eu nu sunt acel istoric.

5.Proiecte de viitor:

Cele pragmatice, de bifat obligatoriu pentru a tine inanitia la distanta: de terminat traducerea primului volum din seria „Cronicile Apocalipsei„, de terminat romanul „King Rat” al lui China Mieville si, desigur, de terminat, cu timpul, seria „Dark Tower” a lui Stephen King.

Cele, cred uneori, utopice: de incheiat intr-o prima ciorna macar unul dintre romanele pe care le-am (a)dus in diferite stadii de dezvoltare; de completat un eventual volum de proza scurta cu 5-6 texte noi. Restul e tacere.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

*Conform datelor din Wikipedia

** si nu numai