Întrucât în josul unul anunţ cultural a ajuns să se desfăşoare o discuţie care nu avea nicio legătură nici cu cultura, nici cu bunele maniere şi pentru că acest gen de tensiuni a devenit din ce în ce mai frecvent în ultimele săptămâni, entitatea colectivă numită “Cititor SF” a decis următoarele:

–         Le adresăm comentatorilor de pe acest blog rugămintea să nu mai recurgă pe viitor la insulte şi atacuri la persoană şi să nu confunde dreptul la liberă exprimare cu dreptul – discutabil – de a jigni interlocutorii.

–         Punctele de vedere diferite cu privire la valoarea unei cărţi sau a unui autor sunt în continuare bine-venite dar ele trebuie să ia forma unui dialog civilizat, cu argumente.

–         În cazul în care cineva nu poate respecta această regulă simplă, în primă instanţă comentariile sale injurioase vor fi şterse, fiind menţinute numai acelea care se pot încadra într-o discuţie politicoasă.

–         Dacă persoana în cauză persistă, va primi avertisment şi, dacă o ţine tot aşa, cu regret va trebui să recurgem la banarea pentru un anumit interval de timp, în speranţa că o tură de stat pe margine va fi suficientă. Noi sperăm să nu ajungem aici.

Fireşte, aceste reguli sunt valabile şi pentru autorii blogului.

Am fi putut să introducem moderarea comentariilor dar preferăm să lăsăm discuţiile libere, ca şi până acum, şi să facem apel la înţelegerea comentatorilor. Mai ales că, în majoritatea lor, au demonstrat că ştiu cum să reacţioneze în contact cu opinia adversă.

Nu dorim trafic bazat pe scandal şi credem că nici cititorii blogului nu doresc asta. O atmosferă în permanenţă tensionată nu serveşte nimănui. Ca oameni care se declară iubitori de cărţi ar trebui să fim capabili de discuţii mai elegante şi mai articulate decât aceia care consideră că “intelectual” e o insultă. Altfel înseamnă că am citit cu toţii degeaba, pentru că nu suntem cu nimic mai buni.

Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă promitem pe viitor mai multe discuţii despre cărţi şi mai puţine certuri.