Later update: board-ul blogului a hotarat, intr-un procentaj majoritar, ca postul de fata sa fie inchis comentariilor ulterioare considerandu-se ca nu mai poate evolua constructiv pentru cititorii blogului si interesele lor.

***

Am ajuns la concluzia ca nu a fost frumos din partea noastra sa ne conversam prin mail-uri. Asa ca iata anuntul.

Vineri, 15 mai,ora 18.oo, cenaclul de filosofie „Constantin Noica” va gazdui la Casa Lovinescu urmatoarea conferinta, Literatura fantasy – povestea unei idei„.

Pentru mulţi, literatura fantasy este un gen pe val, care se adresează, în primul rând, copiilor. Cei care au explorat, însă, operele lui J.R.R. Tolkien şi-au format o altă idee despre ceea ce îşi propune un roman fantasy. În spatele Pământului de Mijloc se află un filolog care a construit, de la zero, un univers nou, de sine stătător şi foarte convingător, iar modelul său a avut, în ultimele decenii, mulţi continuatori.

Pământul de mijloc nu este doar istoria şi mitologia sa, este şi etica, filosofia şi teologia care ţin elementele la un loc. Dihotomia bine-rău poate părea simplistă, victoria binelui asupra răului poate fi previzibilă, însă acestea îşi găsesc explicaţii adânci în filosofia de fond a literaturii fantasy.

Conferinţa îşi propune să arunce o lumină nouă asupra acestui substrat, răspunzând unor întrebări precum: ce este literatura fantasy? Care sunt legăturile dintre literatura fantasy şi science fiction? Genul fantasy porneşte de la Tolkien? Opoziţia dintre bine şi rău are un caracter maniheic? Eterna întoarcere spre vremuri apuse implică o ideologie conservatoare? Cătălin Sturza vă propune o discuţie care porneşte de la teza sa de doctorat, dedicată literaturii SF şi Fantasy româneşti, şi de la o serie de ateliere pe care le-a susţinut în ultimii ani, despre literatura fantasy pentru tineri adulţi.

Catalin Sturza (n.1980) este doctorand (in faza finala) in Litere, cu o cercetare pe literatura fantastica romaneasca. De asemenea este cunoscut pentru o intensa activitate ca jurnalist si eseist in presa culturala a ultimilor 7 ani, fiind in acest moment redactor al revistei Cultura, colaborator Hotnews si realizator al unei emisiuni la Radio Romania Cultural.

Cu multumiri  lui Vlad Puescu pentru semnalare.

Anunțuri