Antologia de autor Chemarea Lui Ctulhu de H.P. Lovecraft se afla in pregatire la editura Leda, imprint al editurii Corint.  Se preconizeaza ca va ajunge in librarii in cursul acestei luni.

Chemarea lui Cthulhu

H.P. Lovecraft este, incontestabil, cel mai mare scriitor al genului horror.
Stephen King

Lovecraft este autorul american al secolului XX cel mai adesea comparat cu Poe, atât pentru măiestria artei sale, cât şi a temelor predilecte.
Joyce Carol Oates

Am reusit sa aflam despre volumul de faţă, prin bunavointa editurii careia ii si multumim pe aceasta cale, ca volumul de fata „reuneşte cincisprezece texte celebre ale maestrului literaturii fantastice, de la primele poveşti despre coşmaruri şi nebunie (Veneticul şi Şobolanii din ziduri), la cele groteşti (Dulăul), culminând cu teroarea extraterestră din Chemarea lui Cthulhu, îmbinare de suprearealism clasic cu elemente science-fiction.”

Veti putea intra intr-o „lume în care incredibilul devine realitate, o lume în care tenebrele acoperă orizontul, în care macabrul, teroarea şi nebunia invadează cosmosul – in lumea stranie a lui H. P. Lovecraft”.

Chemarea lui Ctulhu a fost scrisa in vara anului 1926, fiind publicata pentru prima oara in celebra revista Weird Tales, in februarie 1928. Este singura povestire scrisa de Lovecraft in care apare in toata splendoarea ei entitata extraterestra Cthulhu.

Se pare ca sursa principala de inspiratie a povestirii ( dupa prefata lui Robert M. Price in The Cthulhu Cycle, Chaosium1996) o constituie poezia „The Kraken” a lui Alfred Lord de Tennyson. In poem apare descris Kraken-ul -in multe lucrari fiind vazut ca o caracatita sau un calmar urias-  dormind. Si iata si versurile :

Far, far beneath in the abysmal sea
His ancient, dreamless, uninvaded sleep
There hath he lain for ages and will lie,
Battening on huge seaworms in his sleep;
Until the latter fire shall heat the deep;
Then once by man and angels to be seen,
In roaring he shall rise and on the surface die.

Conform aceluiasi Price o alta sursa de inspiratie pentru textul lui Lovecraft pot fi considerate si lucrarile lui Lord Dunsany, cu precadere A Shop in Go-by Street si The Gods of Pegana. Ultima am gasit-o si in volumul Time and the Gods  apartinand lui Lord Dunsany, editura Gollancz, 2000, in seria Fantasy Masterworks.

Vom reveni cu detalii.