450px-sony_prs-700

Recent Sony a lansat o noua generatie de dispozitive e-reader mai usoare si mai apropiate vizualizarii unei carti decat niciodata. Cel putin asa spun cei care l-au incercat.  De pe wikipedia,  am aflat ca foloseste un display din hartie electronica dezvoltat de „E Ink Corporation” cu o rezolutie de 166 dpi, patru nivele de gri, vizibil la lumina soarelui cu posibilitatea folosirii atat pe verticala cat si pe orizontala ( portrait/ landscape ). Cititorul poate apela si la aplicatia incorporata in interfata gadget-ului pentru a accesa direct e-shop-ul Sony Connect.  E-reader-ul poate vizualiza si documente de forma celor de la Adobe PDF, ePub, fluxuri de stiri RSS, Jpeg-uri, insa momentan doar alb-negru. Reader-ul este de asemenea compatibil si cu fisierele audio MP3 si AAC. Legile privind drepturile digitale permit ca orice carte cumparata sa poata fi citita doar pe sase dispozitive ( si cel putin unul din ele trebuie sa fie un PC). Desi eBook-urile nu pot fi instrainate in totalitate, exista posibilitatea de a se inregistra cate cinci cititori la fiecare reader pentru ca apoi sa poti imparti cu acestia volumele dorite.

Dintre detaliile tehnice ale lui PRS-700, ultimul model de la Sony, as aminti:

Marimea aproximativa : 174.3 x 127.6 x 9.7mm (6 7/9″ x 5 1/9″ x 0.4″)

Greutate: 283.5 g Display: marime: 15.5 cm (6 pe diagonala) – approx 1/4 dintr-o pagina normala

Rezolutie: 170 dpi, 8-nivele de gri plus ecran tactil integrat

Memorie: 512MB standard (poate contine pina la 350 de eBook-uri la o marime de 1.2MB fiecare, 420 de MB de spatiu disponibil), compatibil Sony Memory Stick Pro Duo 8GB, cu posibilitate de urcare a memorie pina la 32 GB

Baterie de litiu-ion, pina la 7500 de pagini rasfoite pina la urmatoarea incarcare.

Interfata pentru PC : port USB 2.0

Ca si limitari tehnologice ale gadget-ului, pentru ca da ele exista, ar fi de mentionat ca modelul PRS-500/505 are o rata foarte mica de refresh a ecranului. Acest lucru i-a impiedicat pe cei de la Sony sa implementeze meniuri sofisticate si interactive, in care sa se poata folosi scroll-ul la paginiile aflate sub functia zoom. Astfel este imposibila apropierea unei anumite portiuni din pagini la o distanta de 8.5 x 11 inci. Pe scurt asta inseamna ca multe din documentele Pdf ce sunt in formatul 8.5 x 11 inci ar fi incompatibile.

Modelul recent PRS-700 prezinta un control mai usor al ecranului ce permite meniuri mai rapide si un zoom mai facil. Din pacate utilizatorii au semnalat uneori un anumit efect de stralucire aparut, foarte probabil, de la materialele speciale folosite  in constructia ecranului tactil.

prs-700

Daca ar fi sa discutam despre avantajele evidente ale unui asemenea dispozitiv am constata ca acestea ar fi sustinute de portabilitate accentuata  si imaginea mult imbunatatita, odata cu aparitia modelelor recente.  Aceste calitati ar merge mina-n mina cu convingerea unora ca prin aceasta noua tehnologie arborii vor fi crutati intr-un procent mai ridicat. Si totusi, in ciuda acestor avantaje  putem fi de acord cu totii ca  aceste cititoare avansate nu lasa acelasi sentiment pe care ti-l lasa citirea unei carti.  Suntem lipsiti de posibilitatea de a tine o pagina sau doua in aer pentru a ne lamuri asupra unui lucru neclar din urma si in plus, fiind dispozitive electronice, sunt fragile trebuind tratate cu o mai mare atentie decat cartile in format clasic. In plus unele romane iti fac cu ochiul de pe rafturile librariilor si uneori coperta este cea care te face curios si te atrage sa o rasfoiesti, cantarind si ea in decizia de cumparare.

Deseori si cartile pot fi considerate piese de arta impresionand prin acuratetea culorii si a liniilor, oferindu-ti posibilitatea de a le rasfoi in voie in librarii sau de a le lasa la indemana prin casa pentru a atrage atentia copiilor. In general cred ca ne putem pune cu totii de acord ca o carte iti creste sansa de a interactiona cu oamenii, dispozitivul electronic fiind considerat mai “rece” din acest punct de vedere. Insa stau si ma intreb daca pina la urma nu ar trebui sa ne gandim ca nu doar cartea in sine ci si subiectul ei poate fi abordat intr-o discutie, normal, daca avem de-a face cu persoane aflate in cunostinta de cauza si interesate de idei. In fond cind te intalnesti cu cineva in parc sau la o cafea si deschizi o discutie despre o carte nu e neaparat sa fii cu ea linga tine, si atunci nu va conta cum a fost citita, ci doar impresia lasata in urma lecturarii ei.

Cred ca multa lume se indoieste de impactul pe care l-ar avea asupra lor un asemenea gadget insa, in final, acea portabilitatea sporita iti ofera posibilitatea nesperata de a alege si a-ti frunzari propria biblioteca virtuala in liniste. Astfel nu va mai fi nevoie sa cari dupa tine volumul respectiv, in cele mai dese cazuri mult prea greu si incomod de luat.  Chiar daca e limpede ca poate nu ai sa citesti chiar doua carti pe tren, sau in avion, totusi nu trebuie sa trecem asa usor cu vederea aceasta alternativa viabila. Si, in fond, odata cu aceasta portare se stimuleaza putin si spiritul nostru ecologic, foarte multi dintre noi  regreta ca padurile trebuie taiate pentru ca noi oamenii sa avem acces la carti, fenomen despre care am adus vorba si mai sus.

Aveti mai jos si o scurta prezentare in engleza a ultimului model aparut recent pe piata.

Daca ati avea posibilitatea ati cumpara un asemenea produs? Daca da, ati renunta la carti? Vi se pare ca viitorul nu este prea „roz” pentru cartile tiparite pe hartia clasica sau in fond noile tehnologii pretabile domeniului literar sunt doar un simplu „moft”??