uglyDupa ce am asteptat o saptamana sa mi se „aseze” ideile,  o sa comentez un pic despre „Premiile CititorSF” 2008 (da, premiile alea la care nu se castiga nimic).

In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care au votat, indiferent ce si din ce motiv. Anul acesta participarea a fost peste asteptarile mele 🙂 . Sint o gramada de lucruri perfectibile si speram la anul sa fie si mai bine, dar nu perfect 😀 .

Asa, sa revenim… La Roman SF Tradus, dupa ce am numarat propunerile il dadeam castigator clar pe Wilson cu „Turbion”. Se pare insa ca renumele lui Simmons, dar si bogatia „Ilionului” au avut castig de cauza. Pe merit. Mitchell, chiar daca scrierea sa este cat se poate de meritorie, pentru mine a fost o mare surpriza clasarea sa pe locul 2. Si zic asta datorita popularitatii nu tocmai grozave, precum si datorita stilului mai putin obisnuit. Si da, „Atlasul Norilor” este un roman. De partea cealalta a surprizelor este prima bucata din „Soarele Lung”. Pentru mine este un mister de ce lumea a votat acest sfert de roman, fie el si exceptional scris. Este o carte care nu spune mare lucru daca este scoasa in afara seriei. Scalzi, desi tonic si placut, a avut concurenti mult prea puternici.

La Fantasy nu prea e mare lucru de spus… or fi fost ei buni toti, insa nea Martin a condus categoric de la inceput la final, saracu’ (vorba unui alt Martin).

Nu prea pot comenta nimic despre volumele romanesti, insa pare ca marele perdant este „Vincent Nemuritorul” care nu a trecut de nominalizari.

Povestiri traduse: maestrii consacrati au fost la mare distanta de numele relativ noi. Pacat ca nu am avut si ceva povesti din Sci-Fi Magazin…

Povestiri romanesti: aici a fost cu cantec. Totusi, imi place sa cred ca volumul mare de voturi se datoreaza faptului ca povestirile au fost disponibile unui mase largi de cititori, gratis, s-au putut citi relativ repede si ca nu prea multi au votat „prieteneste”. In opinia mea singurele povestiri care meritau nominalizarea sint „Inghetul” si „Amendamentul Dawson”. De fapt aceste povestiri au fost remarcate inca de la aparitie. Restul… nu prea spun mare lucru. Nici chiar mult disputata „Trei in Iad”, care, acum ca totul s-a incheiat pot sa o spun, si-a datorat nominalizarea unui migalos proces de auto-propunere (si nu a fost singura, dar a fost cea mai „perseverenta”). Dealtfel, domnul Iulian Iamandi a disparut ca magarul in ceata dupa inchiderea poll-ului si nu cred sa mai auzim de el prea curind.

Antologii – credeam ca o sa castige „New Weird”, insa se pare ca foamea de clasici e mai mare decat foamea de nou. Asa ca… asta e, cine are ochi, sa vada. Din pacate, mesterul Dozois si-a impartit voturile in trei. Ma surprinde neplacut intrarea in top a unui titlu cu un tiraj ridicol.

La Reeditari nici o surpriza. Desi MDP nu prea le iubeste, se pare ca si acestea îi ies destul de bine.

Categoria traducerilor a fost oarecum calcata in picioare. Se pare ca un comitet de „oameni de bine” au pus la cale o „lovitura”, insa au pus-o in aplicare cu o zi prea devreme si nu se asteptau la raspunsul asa de prompt la chemarea la mobilizare lansate „in teritoriu”. Asa ca am sfarsit cu o situatie cel putin ridicola daca e sa privim numarul de voturi. Cert este insa ca, toti cei nominalizati la aceasta categorie sint niste traducatori foarte buni, diferentiarea facandu-se la un moment dat mai mult pe baza titlurilor traduse.

Rezultat destul de surprinzator la coperta. Deci, aspectul cartii conteaza.

La Horror, inca odata clasicul a invins noul. Ochii mari domnilor editori!

Sper ca si 2009 sa fie la fel de incarcat cu carti faine, sa avem ce vota la anu’. Gata.

Anunțuri