trifide1John Wyndham Parkes Lucas Benyon Harris (1903-1969) inainte de a se dedica exclusiv scrisului a lucrat in diverse domenii cum ar fi agricultura, dreptul, publicitate si comert. S-a consacrat cu „The Day of the Triffids” si „The Kraken Wakes” – tradus in State ca „Re-Birth” – urmand apoi, „The Chrysalids”, „The Midwich Cuckoos” ecranizat de doua ori ca Village of the Damned, „Trouble with Lichen”, „Chocky” adaptat ca serial de televiziune de catre vestitul producator britanic Thames Television, sau „Web”, un roman mai scurt care cuprinde insa toate temele sale majore.

Inceputul cartii este unul destul de dur, scriitorul nu sta prea mult pe ganduri si ne arunca cu brutalitate in valtoarea evenimentelor. Astfel ne gasim plasati alaturi de un tanar biolog ce se confrunta cu o posibila catastrofa. Este vorba de sfarsitul societatii asa cum o stim noi, insa aspectul cel mai grav al acestei nenorociri este de fapt probabilitatea, deloc de neglijat, de extinctie totala a fiintei umane. In fapt intreaga poveste este in asa fel manuita incat scriitorul gaseste momente prielnice de a-si exprima direct nemultumirile fata de oranduiala societatii omenesti, exploatand din plin discursul retoric si apeland la dialogurile purtate de personajele sale. Uneori mi  s-au parut agasante mai ales in partea de final, alte ori reusesc sa treazeasca suficient interes. Este adevarat omul confruntat cu anumite adevaruri are tendinta de a se gandi mai mult, de a medita mai intens asupra aspectelor pierdute, asupra acelor elemente care i-au inlesnit declinul sau dimpotriva, asupra masurilor de actiune ce se impun a fi intreprinse.

De remarcat ca si ironia sortii isi face simtita prezenta, mai ales in partea de inceput, in care unul dintre cele mai bine pastrate secrete al lumii reuseste sa fie desconspirat si chiar se raspandeste cu repeziciune de-a lungul intregului glob. Reusim sa fim partasi la decaderea fiintei umane, aceasta confruntata cu situatiile limita este convinsa sa renunte la orice urma de ratiune si sa se dedea descatusarii instinctelor. Altruismul si marinimia sunt de acum cuvinte goale fara niciun inteles pentru supravietuitorii catastrofei ce a lovit fara nicio rezerva intregul continent britanic, si implicit intreaga planeta.

meteor-showerDescrierea actiunii se face la persoana intai iar intamplarile sunt narate din perspectiva si ochii biologului, acesta trecand printr-o gama variata de sentimente de indoiala si neîmpacare vizavi de soarta semenilor sai. Dilema de a le prelungi sau nu agonia celor condamnati deja in dauna periclitarii propriei supravietuiri este accentuata des de-a lungul intamplarilor ulterioare surprinzand o multitudine de aspecte ce redau cu expresivitate grozavia situatiei.

Scriitorul intelege suprematia speciei umane de-a lungul timpului se datoreaza nu doar faptului ca omul gandeste ci ca acesta a si fost in stransa legatura cu capacitatea creierului de a procesa informatiile de natura luminoasa ale intregului spectru cromatic de la rosu la violet. Pe scurt a si avut unele atuuri de care a stiut sa se foloseasca si sa le exploateze la intregul lor potential. Totodata in situatiile in care specia umana este pusa in fata propriei extinctii mentalitatile trebuie sa se modifice, impunandu-se sacrificii si abordari diferite de situatii, trebuind a se renunta, in principiu dar si in fapt, la stilul si abordarile de viata specifice societatii din care au facut parte pina la momentul critic.

Daca prin prisma maladiei ciudate ce loveste populatia Marii Britanii omului ii este refuzat dreptul la o viata in conditii normale, la fel de periculoase pentru cei sanatosi se dovedesc a fi delasarea, dezinteresul si in principal neimplicarea in construirea unui nou viitor. Si totusi ce sunt trifidele? Ei bine, sunt frunzele impărtite sau despicate in trei parti pina la mijlocul lungimii sau latimii. Termenul este folosit pentru a descrie plantele cu radacini necunoscute, care odata puse pe picior de egalitate, pot decima incet, dar sigur, fiintele umane. Parca orbirea nu era de ajuns, acum omul trebuie sa se lupte si pentru viata sa cu un alt pradator feroce. Si totusi speranta moare ultima…

***

– Locul asta, Tynsham este insemnat pe harta?intrebase putin nelinistita (doamna care astepta dintr-o clipa-n alta venirea americanilor-nota mea)

– N-avea grija, o asigurase Cocker. E marcat pe cele mai bune harti ale americanilor.

***

Ps: Pentru iubitorii scenariilor apocaliptice sau de evenimente ce anunta sfarsitul lumii, ” Ziua trifidelor” este o lectura de neratat. Later Edit – In cateva cuvinte actiunea poate fi schitata astfel: un pacient internat intr-un spital se trezeste dupa o operatie la ochi si descopera ca o mare parte din omenire a orbit.Aceasta maladie neasteptata plus prezenta surprinzatoare a trifidelor carnivore anunta un viitor interesant omenirii. – Si mai surprinzatoare a fost constatarea ca romanul nu are nicio legatura cu Blindness (200[8] – inspirat de fapt dintr-un roman de José Saramago ,desi eu aveam alta impresie.