Bogdan Suceava a obtinut doctoratul in matematica la MichiganState University, East Lansing in 2002 si in prezent este associate professor la California State University, Fullerton. Membru al Uniunii Scriitorilor din 2005 a publicat numeroase carti obtinand in 1993 Premiul I Nemira pentru nuvela „Imperiul generalilor tarzii” si premiul CopyRoin 2002 pentru volumul „Imperiul generarilor tarzii si alte istorii„. Desi coperta pare simpla la o prima vedere, am remarcat ca este strans legata cu un motiv urmarit de-a lungul romanul asa ca o consider o alegere mai mult decat inspirata. Trebuie sa recunosc ca in urma celor citeva vorbe de aici despre carte si ale unor scurte discutii imi facusem o alta impresie si ma asteptam ca tot romanul sa-mi apara intr-o cu totul alta lumina.

Ne aflam in 2036 si inventatorii umani au reusit sa puna la punct o tehnologie prin care intelectul uman poate fi mutat in intregime si stocat intr-o serie de module special construite. Dupa cum era si de asteptat procesul in sine, considerat o alternativa a nemuririi, avand in vedere ca dupa mutarea intelectului organismul uman, isi pierde orice urma de viata, conduce la dezbateri aprinse si puncte de vedere variate. De la abordarea ferma a Bisericii pina la parerile avizate ale inventatorilor sau subiectilor care au fost transferati deja in module, asa numitele SAW, dispunem de o gama variata de interpretari si argumente pentru a le sustine. Pornind de la teoriile lui Aristotel, Platon, Toma de Aquino, Sfantul Augustin, Bonaventura si pina la diverse mituri dezvoltate de popoare, cele hinduse sunt doar unul dintre exemple, ne sunt oferite informatii edificatoare despre modul in care a fost perceput sufletul si existenta fiintei omenesti dar si despre viziunea separarii acestuia de intelect.

Romanul este structurat pe doua parti, prima in care se consemneaza doar dialogurile si controversele ce planeaza in jurul acestui subiect, urmarindu-se plusurile si minusurile nu ale tehnologiei in sine, cum s-ar astepta multi, ci mai degraba cele ce influenteaza factorului moral, si o a doua parte, in care ni se dezvaluie cum este sa “traiesti’ cu adevarat intr-un asemenea modul cibernetic.

Desi ma asteptam ca subiectul sa graviteze mai mult in jurul controverselor ce inconjoara proiectul si acestea sa preia prim planul, de fapt ele sunt o punere in scena si o introducere cu succes, in dezbaterile pe marginea acestui pas in fata (sau poate nu!) in evolutia omului. Este genul de carte in care subiectul sau bate personajele si tot ce se intampla cu ele, insa nu trebuie minimalizat nici rolul acestora pentru ca tocmai prin exemplul lor putem trage concluziile de rigoare.

Subiectul in sine este unul care te pune imediat pe ginduri, scriitorul avand abilitatea de a a-ti hrani curiozitatea si de a analiza toate fatetele problemei, apeland din plin la avantajele dezbaterilor televizate. Departe de a fi un roman doar al controverselor cred il putem considera si un exemplu bine argumentat despre cum ar trebui sa privim trecerea noastra in nefiinta. Mai mult, la un moment dat nu m-am putut abtine sa nu-mi pun si eu intrebarea ce-mi revenea obsesiv in minte. Eu ce as face daca as putea alege? As opta pentru trecerea in necunoscut doar pentru ca se spune si se crede ca ar fi ceva „dincolo”, sau as risca pentru ceva ce mi-ar prelungi existenta, insa cu efectul evident de a fi lipsit de multe dintre elemente fundamentale ce ne definesc ca fiinte umane.

Este o intrebare care cred ca poate reveni obsesiv in minte oricui, din vreme-n vreme, fara a mai citi si romanul Vincent Nemuritorul, roman ce poate fi comandat aici. De remarcat ca in anumite momente in care gandurile-ti sunt asaltate de un roi de intrebari, scriitorul reuseste sa raspunda la o parte din acestea pe parcursul carti si chiar sa mearga mai departe. Subiectul l-am mai intalnit sub o forma mai scurta si cu o alta abordare si la Cristian-Mihail Teodorescu si o povestire din a sa colectie ” SF Unu”.  Si de aceea mi se parut cu atat mai intrigant, sa gasesc si o alta abordare, mai documentata si mai dezvoltata, folosita ca si laitmotiv pentru a ne aduce in fata povestea lui Vincent omul, ce migreaza ulterior spre povestea lui Vincent nemuritorul.