Primul lucru ce-ti sare in ochi la biografia sciitoarei este ca in 1968 s-a inscris in Corpul de Marina al Statelor Unite avansand pina la gradul de Prim Locotenent, de scriitura apucandu-se relativ tarziu, undeva in jurul varstei de 30 de ani. Dupa cum era si normal multe din temele abordate contin elemente de science-fiction militar, de biologie, politica dar chiar si de relatii interumane ce sunt disecate amanuntit. „Speed of the Dark„, roman ce a castigat Premiul Nebula in 2004, se incadreaza cam la ultima categorie, cea a detalierii atente a interrelatiilor dintre un programator autist si restul persoanelor, normale sau de asemenea cu vreo deficienta ca si acesta. Se pare ca sursa de inspiratie a constituit-o chiar propriul baiat, Michael, diagnosticat la randul lui cu autism.

Scrierea aduce foarte mult cu un roman de socializare, de expunere a problemele cu care se confrunta o persoana cu anumite dizabilitati dar si o satira la adresa prejudecatilor ce imbraca in mod curent modul de gindire al oamenilor nascuti fara probleme evidente. Este o carte lipsita de o actiune frenetica, ritmul este usurel si linistit, urmarindu-se si evidentiindu-se toate aspectele si trairile interioare ale personajului principal in timpul interactiunii cu elementele inconjuratoare, atat fiinte umane cat si elemente neinsufletite. De bun augur mi s-a parut alegerea scriitoarei de a mai schimba din cand in cind perpectivele de redare a intamplarilor, contribuind la alungarea monotoniei si dispersarea starilor de plictiseala in cazul in care aveam oferit un singur punct de vedere asupra situatiei relatate. Actiunea se desfasoara intr-un viitor mai mult sau mai apropiat, in care autistii pot fi detectati cu usurinta inca de cand sunt mici si li se pot corecta anumite deficiente, frapand credibilitatea si realitatea cu care sunt prezentate si analizate cu minutiozitate dizabilitatile si tiparul reactiilor autistilor.

Avem in fata o povestire dominata mai mult decat orice, de tipare de la inceput pina la sfarsit, acestea constituindu-se in ratiunea si modul de al fi al actorului principal, rutina in care-si gaseste comfortul stand la loc de cinste in programul zilnic, orice abatere de la acest sablon fiind urmata de o eventuala indispozitie sau atac de panica. Meritul textului este ca insufla cu succes indoiala in sufletul cititorului confruntat cu realitatea in care autistul lipsit de anumite elemente ce ar usura capacitatea de comunicare si de intelegere, are dezvoltat un cu totul alt set de aptitudini, posedand un alt punct de vedere asupra relatiilor interumane. Punct de vedere ce este cu totul special, cu atat cu cat el este dublat de o acuitate vizuala, auditiva si rationala iesita din comun.

Nu mi s-a parut un roman conventional pentru ca de fapt nici nu este unul, fiind genul de carte pe care o iubesti sau o urasti dupa primele pagini, analiza amanuntita a propriilor trairi si stilul de jurnal in care este notat orice detaliu, de la fiecare aroma si miros ce impanzeste mediul pina la proprietatile mai mult sau mai putin speciale ale elementelor din jur. Exista unele replici de-a dreptul savuroase ce mai indulcesc din aspectul partial dramatic al povestirii. Titlul cartii vorbeste pe de o parte de obsesia si fascinatia dezvoltata de personajul principal pentru acest subiect iar pe de alta parte ar putea constitui o variabila ce aduce-n discutie ignoranta multor oameni confruntati cu subiecte delicate, neavand prezenta de spirit de a reactiona cum se cuvine. In fapt este un roman al descoperiri de sine, al tariei de caracter si al insistentei, vazute ca principale coordinate de aplicat atunci cind ne dorim sa atingem un anumit tel.

Nu pot spune ca a fost o lectura pe gustul meu, insa in mod clar nu este nici o carte de ratat pentru cei care se asteapta la ceva mai mult de o distractie intr-o lectura, avand nevoie de un subiect de gandire si meditatie si de ce nu, doresc sa afle raspunsul la intrebarea ce bantuie textul de-a lungul si de-a latul sau, „Care este viteza intunericului?”.

Cartea poate fi comandata de pe site-ul editurii Millennium Press, de aici.

Anunțuri