In primul rand am fost interesat sa aflu de unde provine titlul romanului, ce este si explicat la un moment dat intr-o nota a traducatoarei. Heorot era sala de tron unde petrecea si se sfatuia legendarul rege Danez, Hroðgar, insemnand aproximativ echivalentul grupului de cuvinte Inima de cerb, si locul unde eroul suedez Beowulf ii apara pe locuitori de entitatea demonica Grendel.

Intradevar dupa ce am terminat primul volum din trilogie pot spune ca este o paralela fericita, pina si creaturile prezente in povestire primesc numele de botez grendeli iar eroul local este vazut deseori ca un Beowulf al coloniei. Insa celor care se asteapta sa gaseasca aceeasi actiune ca in vechea legenda le-as spune sa nu se pripeasca cu concluziile si sa-si mute gindul ca au in fata o copie fidela a filmului omonim cu Anjelina Jolie printre actori. Cert este ca un anumit fir comun exista insa pina la un moment dat, iar de acolo eu am ramas cu impresia ca parca s-ar fi rupt ceva in povestire.

Punctul forte il constituie, cu siguranta, actiunea frenetica ce mentine un ritm ridicat, intrerupt de putine momente de acalmie. Nu am putut sa nu ma abtin in a remarca un anumit fir previzibil in defasurarea evenimentului, finalul dovedindu-mi ca am rationat corect si am cintarit bine datele oferite, anticipand dinainte ceea ce scriitorii au asternut pe hartie. Coordonatele intrigii sunt destul de simple : avem pe de o parte oamenii veniti din spatiu, dornici sa colonizeze planete necunoscute si pe de alta parte posibilitatea ca un asemenea taram sa fie ostil pentru insasi existenta umana. De-a lungul desfasurarii evenimentelor ne lovim de un element rar intalnit in cartile sau chiar filmele de profil, si creaturilor li se ofera sansa de privi lucrurile si din punctul lor de vedere. Impresioneaza astfel acuratetea de un nivel apropiat de cel chirurgical cu care cei trei scriitori urmaresc instinctele si pornirile de pradator ale creaturilor, motivandu-le faptele si modul de a reactiona in contact direct cu rasa umana.

Este si normal sa te astepti ca in spatele cortinei sa se mai afle dosite ceva elemente surpriza insa din punctul meu de vedere ipotezele pregatite, nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor. Teoriiile oferite nu sunt nici prea surprinzatoare si nici nu sparg vreun tipar. Sunt bine argumentate si construite, insa doar atat. Elementul cu adevarat magic lipseste, lucru evident, cel putin in a doua parte a cartii, cind situatia se complica actiunea se intensifica, capata proportii mult largite, insa pentru mine lipiciul nu a mai fost la fel ca in prima jumatate.Fiecare capitol este precedat de cite un mic citat cu rol de interludiu, ce din cate am observat ne pune in tema cu o anumita morala, sau si mai bine zis ne pun in garda in legatura cu evolutia ulterioara a actiunii.

Actorii sunt construiti cu atentie, legaturile afective si implicarile emotionale domina tabara umana, insa nu pot spune ca m-am atasat emotional sau afectiv de vreunul dintre ei, ci mai degraba m-am trezit asezat intr-un fotoliu de cinema contempland concentrat si vibrand la intensitatea cu care se succed evenimentele. Cele mai fascinante si mai atragatoare personaje sunt de departe creaturile extraterestre, un adevarat deliciu din punct de vedere vizual, intruchipand cu fidelitate ferocitatea si viclenia pradatorului, demni intradevar de a concura cu specia din aliens si chiar cu vanatorii predatori dupa cum bine a observat legenda Joe Haldeman .

Nu pot spune ca am intampinat probleme la traducere sau eu cel putin nu am putut deosebi  vreo nepotrivire evidenta, si stiind atentia doamnei Veronica pentru detaliu si experienta acumulata de-a lungul timpului nu am indoieli in privinta corectitudinii textului. Plus ca abundenta notelor de subsol vine sa completeze o traducere construita probabil cu ravna si multa meticulozitate. Sunt curios, totusi, de motivatia ce sta in spatele scrierii titlului cu litere mici de tipar.

Iubitorii de actiune si cei ce s-au delectat cu imaginile din filmele cu tematica din seria extraterestrilor ostili contactului cu specia umana vor petrece in compania romanului Mostenirea Heorot, clipe intense dominate din plin de actiunea furibunda, suspansul fiind la el casa si garantand ca acesta va trece testul la sfarsit cand cititorul va trage linie.

Reclame