Astazi am terminat de parcurs „I Am Legend” de Richard Matheson ( o incepusem de ceva timp, dar cu promotia de la Nemira am pus un pic pauza ) si cred ca e prima oara de la Mieville incoace, cand imi pare rau ca s-a terminat cartea, dorindu-mi mai mult si mai mult…

Ma gindeam sa aduc un pic in discutie alegerea unei coperti cu afisul filmului cu acelasi nume, in care Will Smith joaca rolul principal, insa am observat la timp ca si varianta paperback a ultimei reeditari la “ei”, la publisher-ul Tor Books in octombrie, 2007, are aceeasi coperta, cel mai probabil din motive de marketing. Totusi copyright-ul de pe traducerea noastra de la Rao este pentru anul 1995 cind a fost publicata in forma paperback de publisher-ul Orb Books, cu o alta coperta. Cam ciudat.

Antologia „I Am Legend” cuprinde pe linga povestea cu acelasi nume, scrisa in 1954, alte zece „short stories” si anume : „Buried Talents” (1987), „Prey” (1969), „Witch War” (1951), „Dance of the Dead” (1954), „Dress of White Silk” (1951), „Mad House” (1953), „The Funeral” (1955), „From Shadowed Places” (1960), „Person to Person” (1989). De asemenea, merita mentionat ca pe linga ecranizarea din 2007 cu Will Smith in rolul principal au mai fost doua la numar, una in 1964 sub numele de Last Man on Earth si Omega Man in 1971, cu regretatul si marele actor Charlton Heston.

Despre povestile lui Matheson se considera ca se afla la baza raspandirii si cultivarii viitorului apocaliptic in care bolile incurabile decimeaza omenirea tot el contribuind si la popularizarea termenilor de zombie si vampiri, constituindu-se intr-o adevarat inspiratie pentru multi dintre scriitorii marcanti ai genului Horror, si nu numai. El a mai scris si scenarii pentru seriale din care notabile ar fi renumitul serial The Twilight Zone si Star Trek avand si numeroase ecranizari dupa povestirile sale.

In „I Am Legend„, Robert Neville este unicul supravietuitor sanatos in orasul Los Angeles al unui virus ucigator, restul fiind afectati de boala ce se manifesta sub forma unei nevoi continue de singe. Accentul este pus foarte mult pe trairile interioare ale personajului, regretele pe care le are ca nu a reusit sa-si protejeze familia, si speranta ca pina la urma va intalni o alta persoana neafectata de boala. Noapte de noapte, el este obligat sa se confrunte cu grupurile de vampiri,  sensibili la usturoi, la crucifixe, avand totusi momente de relaxare  pe timpul zilei, cand acestia se  retrag in locurile intunecoase si  intra intr-un somn adanc.

Daca tot se poarta comparatia intre carte si ecranizarea sa, cel putin cea de la momentul de fata cu Will Smith este mult mai slaba si mai lipsita de imaginatie si fond fata de povestea omonima. In principiu, prima parte a filmului in care ni se prezinta personajul ramas singur in intregul oras parca te monteaza un pic si iti incanta mintea pentru cateva cadre, insa continuarea si firul epic, dupa cum spuneam nu au reusit sa cuprinda adevarata esenta si caracterul profund psihologic al povestirii.

Cat, in ceea ce le priveste pe celelalte povestiri cred ca nu exagerez cand spun ca nu am intalnit nici una care sa se asemene intre ele, si, ne prezinta un autor in plin proces de creatie si inspiratie maxima.Eu le consider un regal pentru orice cititor pasionat de horror si suspans fan King ( care a si declarat ca Matheson l-a inspirat foarte mult, lucru pe care ni-l aduce la cunostinta si editura pe coperta cartii ), Straub, Barker, Koontz etc., regasind in ele placerea pentru lectura si multumirea ca poti descoperi si in continuarea antologiei povestiri deosebite. Avem parte de tot felul de situatii neobisnuite si personaje bizare, autorul creionand lumi irezistibile si situatii tensionante, aducand in prim plan vampiri, vrajitoare, vraci africani, papusi posedate de spirite razboinice, patroni de pompe funebre, oameni cu abilitati deosebite etc.

Cartea isi merita toti banii si ma bucur ca cineva de pe la editura s-a gindit sa scoata un paperback si nu un hardcover sa ne tranteasca un pret de sa fugim toti de carte, dupa cum ne-am invatat ca se intampla cu multe din traducerile editurii Rao. Pentru a va lamuri mai mult in privinta cartii, desi probabil multi stiti deja, puteti parcurge recenzia recenta din revista Nautilus a domnului „inginer” ;), prolific traducator, cititor si scriitor de sf, Liviu Radu,  sau cea de pe bookblog a lui Cristi Mitran.

In final, as concluziona ca, pe cat de dezamagitor si banal este filmul, pe atat de plina de suspans si atragatoare este antologia, toate povestirile construite de Matheson, prezente aici, dovedind din plin de ce acesta este considerat unul dintre cei mai mari scriitori de horror.

Reclame